湘南自然薯栽培その3

 
2021/02/10 11:56:58|自然薯
2/4 自然薯種薯の日干し/Sun-dried yam seeds
昨年栽培した種薯を腐らないように冷蔵保存していました。それらを日干ししました。(約半日) その後、再度ビニール袋に入れて再度保存しました。
Seed yams cultivated last year were refrigerated so as not to spoil. Dried them in the sunfor half a day). After that, Put them in a plastic bag again and stored it again.







2021/02/10 11:47:04|自然薯
1/22 最後の稲殻の燻製/Last rice husk smoking
第四圃場の自然薯の収穫が残り3畝になってきたので稲殻の燻製を実施しました。約500リッターの稲殻を1日かけて燻製にして翌日畑の半分に散らしました。    
Since the harvest of Japanese yams in the 4th field are about 3 ridges left,  smoked rice husks. About 500 liters of rice husks were smoked for one day and scattered in half of the field the next day.







2021/02/02 13:58:34|自然薯
1/16 圃場の土壌分析:Field soil analysis
未収穫の第四圃場を除く4か所の圃場の土を採取してJaに土壌分析を依頼しました。
各畑の五か所の深さ20cmの土を採取して陰干しして乾燥させてから、篩にかけて約100gの細かい粒土を作成しました。これをサンプル土壌として畑の土壌分析を行って貰います。
Collected soil from four fields, excluding the unharvested fourth field, and deposited to  JA reserch center to analyze the soil.
After collecting 20 cm deep soil from each field and drying it in the shade, they were sieved into about 100 g of fine grained soil. Use  this as sample soil to analyze the soil in the field.







2021/02/02 13:47:03|自然薯
1/17 重さ2Kgの自然薯の収穫:Harvest of Japanese yam weighing 2 kg:
第四圃場で収穫された自然薯のうち記録的な最大の薯が収穫できました。この圃場の薯は他の圃場に比べて大きな薯がたくさん採れます。
The record high Japanese yam is cropped  in the 4th field. The yams in this field   are larger than ones cropped in other fields.







2021/02/02 13:34:46|モロヘイヤ
1/10 モロヘイヤの種取:Moroheiya seeding
昨年栽培したモロヘイヤの種鞘約500個が乾燥したので鞘を潰して種を採取しました。1個の種は直径1mmφ程度の非常に小さい緑色の粒です。全部で約100gです。今年はこれを使って苗を育ててみる予定です。
About 500 seed pods of Moroheiya cultivated last year were dried, so the pods were crushed and seeds were collected. One seed is a very small green grain with a diameter of about 1 mmφ. It is about 100g in total. I plan to use this to grow seedlings this year.