| 4/9第一圃場の耕作/Cultivation of the first field | | | 第一圃場を耕作しました。その前に牛糞堆肥と苦土石灰を圃場に散布しました。雑草が枯れる1週間以降に再度耕作してから畦つくりと畔シートの布設を行う予定です。 Have cultivated the first field. Before that, spread cow manure compost and dolomitic lime on the field. Plan to cultivate again in a week when the weeds die, and then make ridges and lay levee sheets. |
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| 4/6第四圃場の耕作/Cultivation of the fourth field | | | | 自然薯栽培を希望するF工業のKさんが、3月末の自然薯種芋の仕込みに続き、圃場の耕作の実習に参加しました。約二時間の実習で、22馬力トラクターを運転して第四圃場を耕作しました。すっかりきれいになりました。 K-san from F Industry, who wants to grow Japanese yam, participated in a field cultivation training session following the preparation of wild yam seed potatoes at the end of March. In the approximately two-hour training session, he operated a 22 horsepower tractor and cultivated the fourth field. The field is now completely clean. |
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2025/03/29 12:27:12| ジャガイモ | 3/28ジャガイモの芽が出てきました/Potato sprouts have appeared | | | ちょうど一か月前に定植したジャガイモの約7割が芽を出しました。今後の成長が楽しみです。 About 70% of the potatoes planted just one month ago have sprouted. Looking forward to watching them grow. |
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| 3/24-27自然薯種芋仕込み/Japanese yam seedling | | | | 昨日に北茨城から今年の自然薯の種薯が届きました。本日から種薯のカット、日干し、消毒、切り口への消石灰を塗しと日干しをします。乾いてから育苗箱に川砂を入れて種薯を埋めて行きます。最後の約150個分の種薯は川砂に稲殻を混ぜてみました。こうすることにより保温と水捌けの向上が期待できるそうです。 Yesterday, this year's Japanese yam seeds arrived from Kitaibaraki. Starting today, cut the seeds, dry them in the sun, disinfect them, apply hydrated lime to the cut ends, and dry them in the sun. Once dry, fill seedling boxes with river sand and bury the seeds. For the last 150 or so seeds, mixed rice husks into the river sand. This is expected to improve insulation and drainage. |
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| 3/21-22次男一家と箱根で一泊/A night in Hakone with my second son family | | | 一昨年12月に生まれた孫を連れて次男一家が2泊三日で上京してきました。 一日目は我が家に泊まり二日目に彼らだけで熱海に旅をして三日目に箱根の宿で合流しました。孫はまだ粥が中心の食事ですが、大浴場や家族風呂そして大食堂で楽しんで頂きました。順調に成長してくれることを祈ります。 My second son and his family came to Tokyo for a three-day, two-night trip with their grandson, who was born in December of last year. The first day they stayed at my house, the second day they went on a trip to Atami by themselves, and the third day they met up with us at a hotel in Hakone. My grandson still mostly eats rice porridge, but he enjoyed the large communal bath, the family bath, and the large dining room. I hope he grows up healthy. |
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