湘南自然薯栽培その3

 
2025/10/01 18:13:37|その他
9/21落語『千両みかん』と極早生みかんの食味/Rakugo "Senryo Mikan" and the taste of early-ripening mandarins
落語塾で落語『千両みかん』を師匠から噺を拝聴した後で、急にみかんを食べたくなりJAファームで売っていた極早生みかんを買って食べました。1房:100両と言いながら大事に食べました。美味しかったです。
After listening to the rakugo story "Senryo Mikan" performed by my teacher at a rakugo school, I suddenly had a craving for mikan, so I bought some early-season mikan that were on sale at JA Farm and ate them. I ate them carefully, knowing that one bunch was worth 100 ryo. They were delicious.







2025/10/01 18:05:25|その他栽培
9/19玉葱の種まき/Sowing onion seeds
EFCの仲間と玉葱の種を植えました。赤と白、そして早生と晩生の4種類の種を蒔きました。初めての試みです。うまく育苗できればと思います。
Planted onion seeds with my EFC friends. We planted four varieties: red, white, early, and late. This is my first attempt. Hope the seedlings will thrive.







2025/10/01 17:58:11|その他栽培
9/16田圃の畔の草刈り/Mowing the grass on the edge of rice fields
浜田牧場さんの田圃3反の畔の草刈りを実施しました。猛暑で草ぼうぼうでした。10月初めには稲刈りの予定だそうです。
Mowed the weeds on the banks of Hamada Farm's 3 tan rice field. The intense heat caused the grass to grow thick. They plan to harvest the rice in early October.







2025/10/01 16:59:45|その他栽培
9/8-10野菜畑の草刈りと耕作/Weeding and cultivating vegetable fields
EFCで使用している畑が8月の猛暑で草ぼうぼうです。3日間かけて草刈りと耕うんをしてやっと秋野菜を植えることができる状態になりました。9月というのに猛暑が続いており、この作業は早朝の作業に徹しました。
The fields used by EFC are overgrown with weeds due to the intense heat of August. After three days of weeding and tilling, the fields are finally ready for planting autumn vegetables. Even though it is September, the intense heat continues, so this work was carried out early in the morning.







2025/10/01 16:53:38|その他栽培
9/5トーモロコシ収穫とサイロ詰め最終日/Final corn harvest and silage
8月20日から始まった2週間にわたる浜田牧場さんのトーモロコシ収穫とサイロ詰めがやっと終わりました。今年も猛暑が続く中、ふらふらになりがなら頑張りました。この日はF工業の若者4名が体験もかねて手伝ってくれました。
The two-week corn harvest and silo filling at Hamada Farm, which began on August 20th, has finally come to an end.Under the scorching heat this year,  worked hard despite feeling dizzy. Four young people from F Industry helped out on the day, also taking part in the experience.